

오영지
교수
- 전공 :
- 식품미생물공학, 발효식품학, 식품위생안전
- 전화 :
- 031-740-7452
- 연구실 :
- 박애관 205-1호
- E-mail :
- anabeda@eulji.ac.kr
학력
- - 서울여자대학교 식품미생물공학 이학사
- 성균관대학교 생물교육학 교육학 석사
- 서울여자대학교 식품미생물공학 이학박사
주요 경력
- - 現 을지대학교 미래융합대학 바이오공학부 식품생명공학 조교수
- 現 식품의약품안전처 식품위생심의위원 미생물 분과 위원
- 現 한국식품과학회, 식품대사체학회 정회원
- 前 서울대학교 식품바이오융합연구소 연구부교수
- 前 서울대학교 식품영양학과, 인하대학교 식품영양학과, 성균관대학교 식품생명공학과 강사
- 前 서울여자대학교 자연과학연구소 연구교수
- 前 서울여자대학교 식품공학과 초빙교수
연구분야
- - 다양한 파장의 광원을 이용한 발효식품시스템 내 발효조절과 저장성 연구
- 발효 미생물 유래 세포 외 소낭(extracellular vesicles)의 신기능성 규명과 소재화 연구
- 광원을 이용한 식품 내 미생물의 생육조절과 제어관련 연구
- 지역 자생식물 효모/유산균 발효 추출물과 식물 유래 유사 세포외소낭의 기능성 연구
연구실적 (대표논문)
- - Biological and Chemical Enhancements of Elaeocarpus sylvestris var. ellipticus through Fermentation: Implications for Therapeutic and Industrial Applications. Food Bioscience, 104838. 2024
- Development of a Convenient and Quantitative Method for Evaluating Photosensitizing Activity Using Thiazolyl Blue Formazan Dye. Molecules, 29(11), 2471. 2024
- Microbial inhibition in mixed vegetables packaged in plastic containers using combined treatment with hydrogen peroxide and cold plasma. Food Control, 161, 110107. 2024
- Exploring the potential of Elaeocarpus sylvestris as natural biomaterials: in vitro antimicrobial and antioxidant properties, chemical constituents, and its effect on skin fibroblasts. Plant Biotechnology Reports, 17(5), 637-651. 2023
- Effects of blue LED irradiation on the quality characteristics of Mukeunji, a long‐term fermented kimchi, during refrigerated storage. Journal of Food Safety, e13041. 2023
- Application of the MTT-based colorimetric method for evaluating bacterial growth using different solvent systems. LWT, 153, 112565. 2022
- Metagenomic, Metabolomic, and Functional Evaluation of Kimchi Broth Treated with Light-Emitting Diodes (LEDs). Metabolites, 11(8), 472. 2021
- Chemical changes in resazurin by probiotics and its application for evaluating living bacterial cell counts and their reduction potentials. Korean Journal of Food Science and Technology, 53(2), 204-212. 2021
- Inactivation of Escherichia coli O157: H7, Salmonella, Listeria monocytogenes, and Tulane virus in processed chicken breast via atmospheric in-package cold plasma treatment. Lwt, 127, 109429. 2020
- Changes in the quality characteristics of kimchi broths and growth of the isolated strains due to blue light emitting diode irradiation. Korean Journal of Food Science and Technology, 52(5), 538-545. 2020
- Quality Evaluation of Dried Red Pepper After Copper Plate Contact. Journal of Food Hygiene and Safety, 35(2), 177-182. 2020
- Preservation of red pepper flakes using microwave‐combined cold plasma treatment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1577-1585. 2019
- Inhibition of Salmonella typhimurium on radish sprouts using nitrogen-cold plasma. International journal of food microbiology, 249, 66-71. 2017
- Microbial decontamination of onion powder using microwave-powered cold plasma treatments. Food Microbiology, 62, 112-123. 2017
- Comparison of effectiveness of edible coatings using emulsions containing lemongrass oil of different size droplets on grape berry safety and preservation. Lwt, 75, 742-750. 2017
- Release Profile and Antimicrobial Activity of Nisin Control-released from Agar Gel Foods. Food Engineering Progress, 21(1), 36-41. 2017
- Cold plasma treatment for microbial safety and preservation of fresh lettuce. Food science and biotechnology, 24, 1717-1724. 2015
- Evaluation of probiotic properties of Lactobacillus and Pediococcus strains isolated from Omegisool, a traditionally fermented millet alcoholic beverage in Korea. LWT-food Science and Technology, 63(1), 437-444. 2015
- Cold plasma treatment application to improve microbiological safety of infant milk powder and onion powder. Korean Journal of Food Science and Technology, 47(4), 486-491. 2015
연구과제
- - 발효 미생물 유래 세포 외 소낭의 신기능성 규명과 소재화 연구(연구책임)
- LED 조사에 의한 발효 미생물의 생육조절과 감광성 식품생리활성 성분과의 상호작용 연구(연구책임)
- 효소활성 제어 소재 발굴 및 제어 기작 구명 연구(공동연구)
- 신속, 간편한 감광성 평가방법 개발과 천연생리활성 색소류의 광감작활성 및 감광성분과의 상호작용 연구(참여연구원)
- 세계 최초 Pulsed Light Plasma (PLP) 비가열 식품 살균기술 개발 및 PLP 처리의 고춧가루 살균 효과 구명(참여연구원)
- 포장 후 cold plasma 처리’를 이용한 즉석조리식품 미생물 저해 가공법 확립 및 처리된 식품의 안전성 평가(참여연구원)
- 신선 가공 농산물의 표면살균 및 능동형 표면코팅기술 개발(참여연구원)
- Cold plasma 처리를 이용한 식품 및 식품포장소재 가공과 개발(참여연구원)
- Cold plasma를 이용한 분체(분말)식품의 미생물 위해성 저감화 기술 개발(참여연구원)
특허
- - 10-2023-0002983, 세균특이적인 펩티도글리칸 성분의 검출을 통한 엑소좀 정량방법, 출원
- 10-2022-0043754 담팔수 추출물 또는 이의 정제물을 유효성분으로 함유하는 항균용 조성물, 출원
- 10-2021-0154686 적색LED를 이용한 락토바실러스 속 균주에서 세포외소포체 생성을 증가시키는 방법, 출원
- 10-2021-0166075 LED 광원을 이용한 식품의 발효단계별 발효 방법, 출원
저서
- - HACCP적용을 위한 식품미생물 실험, 교문사, 2019
리스트
- 식품산업외식학과(TEL : 031-740-7267 ) eu124271@eulji.ac.kr
- 전체학과 바로보기
대전
- 의과대학
-
의정부
- 간호대학
-
- 보건과학대학
-
- 바이오융합대학
-
성남
- 간호대학
-
- 바이오융합대학
-
- 보건과학대학
-
- 교양학부
-
- 아동학부
-